Viță de vie

Apiren Basarabean

Soi creat la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Caractere morfologice: Soi apiren (fără semințe) cu o capacitate de creștere a lăstarilor de la medie spre mare. Vârful lăstarului tânăr este larg deschis, semi erect, cu peri foarte deși. Frunza de mărime mijlocie, pentalobată, pe partea superioară de culoare verde cu pete bronz, cu perișori rari. Strugurele este mediu, cu bobul mic de culoare roz fără stratul de pruină.  Pielița subțire, pulpa moale și foarte suculentă, fără aromă, fără semințe.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Puțin tolerant la putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Capacitatea de producție: S-a obținut o recoltă de 8,5 t/ha în zona de Centru a Republicii Moldova, Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Utilizare: Pentru consum în stare proaspătă, compot, sucuri, vin, stafide, dulceață, distilate.

Glera (Prosecco)

Soi cu o proveniență din Italia.

Caractere morfologice: Soi cu o capacitate puternică de creștere a lăstarilor. Vîrful lăstarului tînăr este deschis, pufos, de culoare verde-gălbuie. Frunza de mărime mijlocie, pentalobată, cu fața superioară a limbului ondulată, cu bule de o culoare verde-mat, fața inferioară a limbului este absentă. Lobii sinusurilor laterale cu o adîncitură sub formă de U sau V, cu marginile suprapuse. Cîrceii sunt mari, piramidali. Bobul este mediu, sferoidal-ovat, neregulat, cu pieliță aurie-gălbuie cu pete mici și acoperit cu un strat subțire de pruină. Pulpa este suculentă cu o aromă ușoară. Sucul obținut este o băutură gustoasă cu arome predominante de lămîie, pepene și măr.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Puțin tolerant la putregaiul cenușiu (Botrytis cynerea). Rezistent la temperaturile scăzute și înghețurile tîrzii.

În condițiile de testare (2015), anul doi de vegetație s-a obținut o recoltă de 1,60 t/ha. Pentru a obține un vin de calitate acest soi nu necesită să fie supraîncărcat în ochi.

Direcția de utilizare: Destinația este pentru vinificație. Este recomandat pentru zonele de Centru și Sud ale Republicii Moldova. Soiul este înregistrat în Catalogul Comunității Europene.

 

Tocai Friulano (Sauvignon vert)

Soi de viță de vie din regiunea Friuli și regiunea Veneto, Italia.

 Caractere morfologice: Soi relativ uniform cu o capacitate puternică de creștere a lăstarilor. Vîrful lăstarului tînăr este deschis, de culoare verde-aurie, catifelat. Frunza de mărime mijlocie, trilobată, cu fața superioară a limbului sub formă de cupă, cu margini ondulate, fața inferioară a limbului aproape netedă. Lăstarul este cu creștere erectă. Lobii sinusurilor laterale cu o adîncitură sub formă de liră închisă, cu marginile ușor suprapuse. Cîrceii sunt medii, alungiți, sub formă de piramidă, sau cilindric piramidali, cu una sau două aripi, moderat compacți. Bobul este mediu, sferoidal, cu pielița mijlociu de groasă de culoare gălbuie, sau verde-gălbuie, acoperită cu strat subțire de pruină. Pulpa este suculentă, dulce, cu gust specific. Sucul cu o aciditate medie, cu o licoare de culoare galbenă densă, cu o aromă de flori de măr și nuci.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Este sensibil la putregaiul cenușiu (Botrytis cynerea). Rezistent la temperaturile scăzute și înghețurile tîrzii.

În condițiile de testare (2015), anul doi de vegetație s-a obținut o recoltă de 6,40 t/ha. Pentru a obține un vin de calitate acest soi nu necesită să fie supraîncărcat în ochi.

Direcția de utilizare: Destinația este pentru vinificație. Este recomandat pentru zonele de Centru și Sud ale Republicii Moldova. Soiul este înregistrat în Catalogul Comunității Europene.

 
Adresa noastră:                                                           MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: info@cstsp.md                                                       © Toate drepturile sunt rezervate      
Elaborat de Weblux