Viță de vie

Tethys

Soi creat la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

Caractere morfologice: Soi cu vigoare de creștere moderată. Vârful lăstarului semi-deschis cu peri orizontali mediu si pigmentație antocianică medie. Frunza matură este medie, cuneiformă. Cârceii - scurți, cilindro - conici, uniaxiali, compacți. Baca - mică ovoidă, acoperită cu un strat de pruină de culoare verde-gălbuie. Pielița groasă, pulpa cu textură crocantă, separarea de pedicel - dificilă. Înflorește în prima decadă a lunii iunie. Maturarea bacelor se atinge în luna septembrie. Greutatea strugurelui constituie 250-350 g.

Particularități biologice: Este soi destinat pentru cultivarea pe rădăcini proprii în sistem ecologic. Valorifică foarte bine în condiții climatice cu temperaturi sporite și precipitații reduse pe terenuri cu bonitate slabă. Soi rezistent la filoxeră, secetă, temperaturi joase în timpul perioadei de iarnă. Rezistent la atacul agenților patogeni.

Capacitatea de producție: Productivitatea unei plante, în funcție de tehnologia de cultivare este de 4-5 kg, iar recolta posibilă de - 10-11 t/ha. Se pretează pentru transportare și păstrare.

Utilizare: Este un soi universal.

Se recomandă pentru a fi cultivat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Sarmis

Soi creat la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

Caractere morfologice: Soi cu vigoare de creștere puternică. Vârful lăstarului semi-deschis, cu peri orizontali mediu și pigmentație antocianică medie. Frunza matură medie, pentagonală. Cârceii medii. Strugurii de mărime medie, uniaxiali. Bacă de culoare galben-verzuie, cu 1-2 semințe, pielița groasă, pulpa cu textură crocantă, separarea de pedicel dificil. Aromă de muscat. Înflorește în prima decadă a lunii iunie. Maturarea bacelor se atinge în prima și a doua decadă a lunii august. Greutatea strugurelui 400-500 g.

Particularități biologice: Soi destinat pentru cultivarea pe rădăcini proprii în sistem ecologic. Soi rezistent la filoxeră și temperaturi joase în timpul perioadei de iarnă. Rezistent la atacul agenților patogeni. Valorifică foarte bine în condiții climatice cu temperaturi sporite și precipitații reduse și pe terenuri cu bonitate slabă. 

Capacitatea de producție: Productivitatea unei plante, în funcție de tehnologia de cultivare este de 6-7 kg,  iar recolta posibilă de 12-14 t/ha. Se pretează pentru transportare și păstrare.

Utilizare: Este un soi universal.

Se recomandă pentru a fi cultivat pe teritoriul întreg Republicii Moldova.

Apiren Basarabean

Soi creat la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Caractere morfologice: Soi apiren (fără semințe) cu o capacitate de creștere a lăstarilor de la medie spre mare. Vârful lăstarului tânăr este larg deschis, semi erect, cu peri foarte deși. Frunza de mărime mijlocie, pentalobată, pe partea superioară de culoare verde cu pete bronz, cu perișori rari. Strugurele este mediu, cu bobul mic de culoare roz fără stratul de pruină.  Pielița subțire, pulpa moale și foarte suculentă, fără aromă, fără semințe.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Puțin tolerant la putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Capacitatea de producție: S-a obținut o recoltă de 8,5 t/ha în zona de Centru a Republicii Moldova, Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Utilizare: Pentru consum în stare proaspătă, compot, sucuri, vin, stafide, dulceață, distilate.

Glera (Prosecco)

Soi cu o proveniență din Italia.

Caractere morfologice: Soi cu o capacitate puternică de creștere a lăstarilor. Vîrful lăstarului tînăr este deschis, pufos, de culoare verde-gălbuie. Frunza de mărime mijlocie, pentalobată, cu fața superioară a limbului ondulată, cu bule de o culoare verde-mat, fața inferioară a limbului este absentă. Lobii sinusurilor laterale cu o adîncitură sub formă de U sau V, cu marginile suprapuse. Cîrceii sunt mari, piramidali. Bobul este mediu, sferoidal-ovat, neregulat, cu pieliță aurie-gălbuie cu pete mici și acoperit cu un strat subțire de pruină. Pulpa este suculentă cu o aromă ușoară. Sucul obținut este o băutură gustoasă cu arome predominante de lămîie, pepene și măr.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Puțin tolerant la putregaiul cenușiu (Botrytis cynerea). Rezistent la temperaturile scăzute și înghețurile tîrzii.

În condițiile de testare (2015), anul doi de vegetație s-a obținut o recoltă de 1,60 t/ha. Pentru a obține un vin de calitate acest soi nu necesită să fie supraîncărcat în ochi.

Direcția de utilizare: Destinația este pentru vinificație. Este recomandat pentru zonele de Centru și Sud ale Republicii Moldova. Soiul este înregistrat în Catalogul Comunității Europene.

 

Tocai Friulano (Sauvignon vert)

Soi de viță de vie din regiunea Friuli și regiunea Veneto, Italia.

 Caractere morfologice: Soi relativ uniform cu o capacitate puternică de creștere a lăstarilor. Vîrful lăstarului tînăr este deschis, de culoare verde-aurie, catifelat. Frunza de mărime mijlocie, trilobată, cu fața superioară a limbului sub formă de cupă, cu margini ondulate, fața inferioară a limbului aproape netedă. Lăstarul este cu creștere erectă. Lobii sinusurilor laterale cu o adîncitură sub formă de liră închisă, cu marginile ușor suprapuse. Cîrceii sunt medii, alungiți, sub formă de piramidă, sau cilindric piramidali, cu una sau două aripi, moderat compacți. Bobul este mediu, sferoidal, cu pielița mijlociu de groasă de culoare gălbuie, sau verde-gălbuie, acoperită cu strat subțire de pruină. Pulpa este suculentă, dulce, cu gust specific. Sucul cu o aciditate medie, cu o licoare de culoare galbenă densă, cu o aromă de flori de măr și nuci.

Comportarea față de boli: Este caracteristică speciei Vitis vinifera. Este sensibil la putregaiul cenușiu (Botrytis cynerea). Rezistent la temperaturile scăzute și înghețurile tîrzii.

În condițiile de testare (2015), anul doi de vegetație s-a obținut o recoltă de 6,40 t/ha. Pentru a obține un vin de calitate acest soi nu necesită să fie supraîncărcat în ochi.

Direcția de utilizare: Destinația este pentru vinificație. Este recomandat pentru zonele de Centru și Sud ale Republicii Moldova. Soiul este înregistrat în Catalogul Comunității Europene.

 
Adresa noastră:                                                           MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: [email protected]                                                       © Toate drepturile sunt rezervate      
Elaborat de Weblux