Floarea-soarelui  

MAS 82A

Hibridul de floarea-soarelui MAS 82A a fost creat la compania Maisadour Semences, Franța.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime medie, de culoare verde medie, cu gofrarea și dentiția medie. Frunza are urechiușele mici spre medii și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este precoce. Floarea ligulată este de culoare galben medie. Planta este de talie înaltă. Capitulul are portul aplecat, cu tija slab curbată, iar forma părții cu sămînță este ușor convexă. Sămînța are forma ovoid-largă, este de culoare neagră, cu dungi slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 58 g, iar masa hectolitrică de 48 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate timpurie. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este parțial tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.).

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 42,1%.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în doi ani de testare (2015-2016), o producție medie de 3,17 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 3,60 t/ha în anul 2016 la Centrul Vîsoca.  Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

ES Andromeda

Hibridul de floarea-soarelui ES Andromeda a fost creat la compania Euralis Semences, Franța.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime medie, de culoare verde medie, cu gofrarea slabă și dentiția medie. Frunza are urechiușele medii și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este medie. Floarea ligulată este de culoare galben mediu. Planta este de talie medie. Capitulul are portul aplecat, cu tija dreaptă, iar forma părții cu sămînță este ușor convexă. Sămînța are forma ovoid-îngustă, este de culoare neagră, cu dungi absente sau foarte slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 69 g, iar masa hectolitrică de 44 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate semitimpurie. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.) rasele A-F.

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 42,2%.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în doi ani de testare (2015-2016), o producție medie de 3,62 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 4,23 t/ha în anul 2015 la Centrul Băcioi. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

LG5638

Hibridul de floarea-soarelui LG5638 a fost creat la compania Limagrain Europe, Franța.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime mare, de culoare verde medie, cu gofrarea slabă și dentiția medie. Frunza are urechiușele medii și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este medie. Floarea ligulată este de culoare galben mediu. Planta este de talie înaltă. Capitulul are portul aplecat, cu tija slab curbată, iar forma părții cu sămînță este ușor convexă. Sămînța are forma ovoid-îngustă, este de culoare neagră, cu dungi absente sau slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 61 g, iar masa hectolitrică de 46 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate mijlocie. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.) rasele E-G.

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 42,1%.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în primul an de testare (2016), o producție medie de 3,35 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 3,86 t/ha  la Centrul Vîsoca. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

P64LL125

Hibridul de floarea-soarelui P64LL125 a fost creat la compania Pioneer Overseas Corporation, SUA.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime mică, de culoare verde medie, cu gofrarea slabă și dentiția medie. Frunza are urechiușele medii și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este tardivă. Floarea ligulată este de culoare galben-oranj. Planta este de talie medie. Capitulul are portul semiaplecat, cu tija dreaptă, iar forma părții cu sămînță este slab convexă. Sămînța are forma ovoid-îngustă, este de culoare neagră, cu dungi slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 65 g, iar masa hectolitrică de 43 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate semitardivă. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.).

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 42,1%.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în primul an de testare (2016), o producție medie de 3,97 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 4,64 t/ha la sectorul Svetlîi. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

SY Academi CLP

Hibridul de floarea-soarelui SY Academi CLP a fost creat la compania Syngenta Crop Protection AG, Elveția.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime medie, de culoare verde medie, cu gofrarea medie. Frunza are urechiușele mari și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este medie. Floarea ligulată este de culoare galben medie. Planta este de talie medie. Capitulul are portul semiaplecat, cu tija dreaptă,  iar forma părții cu sămînță este slab convexă. Sămînța are forma ovoid-largă, este de culoare neagră, cu dungi slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 62 g, iar masa hectolitrică de 43 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate semitardivă. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este parțial tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.).

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 41,3 %.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în doi ani de testare (2015-2016), o producție medie de 3,64 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 4,14 t/ha în anul 2015 la Centrul Băcioi. Face parte din tehnologia Clearfield. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

 

Thor CL

Hibridul de floarea-soarelui Thor CL a fost creat la compania May-Agro Tohumculuk A.S., Turcia.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime medie, de culoare verde medie, cu gofrarea slabă și dentiția slabă. Frunza are urechiușele medii spre mari și unghiul dintre nervurile laterale obtuz. Epoca înfloritului este medie. Floarea ligulată este de culoare galbenă. Planta este de talie scurtă spre medie. Capitulul are portul aplecat, cu tija ușor curbată,  iar forma părții cu sămînță este slab convexă. Sămînța are forma ovoid-îngustă, este de culoare neagră, cu dungi slab expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 59 g, iar masa hectolitrică de 43 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate mijlocie. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi. Este tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.).

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 42,2 %.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în doi ani de testare (2015-2016), o producție medie de 3,30 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 3,90 t/ha în anul 2016 la sectorul Svetlîi. Face parte din tehnologia Clearfield. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Sud a republicii.

 

Suntec HO CL

Hibridul de floarea-soarelui Suntec HO CL a fost creat la compania Nidera S.A., Argentina.

Caractere morfologice. Frunza este de mărime mare, de culoare verde închisă, cu gofrarea absentă sau foarte slabă și dentiția grosieră. Frunza are urechiușele medii și unghiul dintre nervurile laterale drept sau aproape drept. Epoca înfloritului este tardivă. Floarea ligulată este de culoare galben-mediu. Planta este de talie medie. Capitulul are portul aplecat, cu tija dreaptă,  iar forma părții cu sămînță este pronunțat convexă. Sămînța are forma ovoid-îngustă, este de culoare neagră, cu dungi puternic expresive pe margine și între margini.

Însuşiri morfo-fiziologice. Masa a 1000 de boabe este de 62 g, iar masa hectolitrică de 42 kg. Hibridul face parte din grupa de maturitate semitardivă. Este rezistent la atacul de Plasmopara helianthi şi Puccinia helianthi. Este parțial tolerant la atacul de lupoaie (Orobanche spp.).

Însuşiri de calitate. Conținutul mediu in ulei al semințelor este de 41,4 %.

Capacitatea de producție. Hibridul a realizat în primul an de testare (2016), o producție medie de 3,45 t/ha. Cea mai mare producție realizată a fost de 4,00 t/ha la Centrul Băcioi. Face parte din tehnologia Clearfield și din noua generație de hibrizi High Oleic. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul republicii.

 
Adresa noastră:                                                           MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: [email protected]                                                       © Toate drepturile sunt rezervate      
Elaborat de Weblux