Creator

Soiul creat de către Institutul de cercetări pentru culturile de cîmp “Selecția”, Moldova

 Caractere  morfologice. Aparține varietăți  Erythrospermum. Soiul  Creator aparține grupului soiurilor semiintensive cu o talie medie de 90-100 cm. Bobul sticlos, mărime medie, masa 1000 de boabe variază în limitele de 43-45 g. Perioadă de vegetație de 238 - 248 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență bună la condițiile de iernare, rezistență sporită secetă. Soiul este tolerant, rugina brună.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 24,0%.

Capacitatea de producție. Soiul de grîu de toamnă Creator a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,99 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona Nord țării.

Fenix

Soiul creat de către Institutul de cercetări pentru culturile de cîmp “Selecția”

 Caractere  morfologice. Aparține varietăți  Erythrospermum. Soiul  Fenix aparține grupului soiurilor intensive semipitice cu o talie joasă 78 - 90  cm. Bobul este de culoare roșie, cu o mărime medie, masa 1000 de boabe variază în limitele de 41-43 g. Perioadă de vegetație de 238 - 250 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență majorată la polignire, rezistent al secetă și iernare . Soiul este tolerant, rugina brună și mana făinoasă.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 22,4 %.

Capacitatea de producție. Soiul de grîu de toamnă Fenix a realizat în perioada  de testare o producție medie de 6,29 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriu Republicii Moldova.

Rod

Soiul creat de către Institutul de cercetări pentru culturile de cîmp “Selecția”

 Caractere  morfologice. Aparține varietăți  Erythrospermum. Soiul  Rod aparține grupului soiurilor semiintensive cu o talie medie de 90-100 de  cm. Bobul mășcat, masa 1000 de boabe variază în limitele de 44 – 47 g. Perioadă de vegetație de 232 - 248 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență polignire și secetă. Soiul este tolerant, rugina brună și mana făinoasă.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 23,6%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Rod a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,87 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Centru și Sud a țării.

Amicus

Soiul creat de către compania Saatzucht Donau GesmbH &CoKG, Austria.

 Caractere  morfologice

Soiul  Amicus este un soi de grîu timpuriu, nearistat, cu o talie scundă. Masa  1000 de boabe variază în limitele 39-43 g. Perioada de vegetație 224-238 zile. Norma de semănat 145-180 kg/ha(350-450 boabe m2)

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență polignire și secetă. Soiul este tolerant, rugina brună și mana făinoasă.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 224,3%.

Capacitatea de producție Soiul de grâu de toamnă Amicus a realizat în perioada  de testare o producție medie de 7,08 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriu Republicii Moldova.

Trublion

Soiul creat de către compania Saaten Union Recherche SAS, France.

 Caractere  morfologice

Trublion face parte din grupa de maturitate semitimpurie, nearistat cu o talie joasă (80-85 cm). Bobul de culoare roșie, masa  1000 de boabe variază în limitele 41-45 g. Perioada de vegetație 230-241 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență bună la polignire, secetă și tolerant la iernare. Soiul este rezistent, rugina brună Fuzarioza spicului și făinare.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 22,6%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Trublion a realizat în perioada  de testare o producție medie de 7,01 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriu Republicii Moldova.

Glosa

Soiul creat de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea, România

         Caractere  morfologice. Soiul Glosa are tufa plantei semierectă, în fază de înfrăţire. Frunza steag, are portul semiaplecat după faza de înflorit, iar limbul şi teaca au o cerozitate slabă în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor. Înălţimea medie a plantei este de 90-100 cm. Spicul este alb, aristat, de formă cilindrică şi are o densitate medie. Boabele sunt de mărime mijlocie, de formă alungită, au culoarea roșie şi, au masa a 1000 de boabe de 40 - 46g. Perioadă de vegetație de 232-245 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul are rezistență bună la cădere, este rezistent la iernare şi la secetă, are o rezistență bună la încolțirea în spic. Soiul Glosa are rezistență mijlocie la rugina brună şi este rezistent la făinare şi la rugina galbenă.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 24,0%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Glosa a realizat în perioada  de testare o producție medie de 6,03 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Centru și Sud a țării.

Genius

Soiul creat de către compania Nordsaat Saatzucht GmbH, Germania.

         Caractere  morfologice. Soiul de grîu tomnă Genius este un soi cu cu maturitate intermediară nearistat cu o talie medie. Bobul de culoare roșie, masa  1000 de boabe variază în limitele 37 - 41 g. Perioada de vegetație 241 - 245zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență bună la  secetă și tolerant la iernare. Soiul este rezistent, făinare, fuzarioza spicului și rugina brună a spicului.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 28,1%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Genius a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,88 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Sud țării.

Ilinca

Soiul creat de către compania Poljoprivredni institut Osijek, Croația.

         Caractere  morfologice. Soiul de grîu tomnă Ilinca este un soi de grâu semitimpurie, nearistat cu o talie medie. Bobul de culoare albă, masa  1000 de boabe variază în limitele 38 - 42 g. Perioada de vegetație 241 - 245zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă tolerant la  secetă și iernare are o rezistență bună la secetă.  Soiul este rezistent, făinare, fuzarioza spicului și rugina brună a spicului.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 23,3%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Ilinca a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,75 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Sud țării.

Katarina

Soiul creat de către compania Poljoprivredni institut Osijek, Croația.

 Caractere  morfologice. Soiul de grîu tomnă Katarina este un soi de grâu semitimpurie, Portul plantelor la înfrățire este intermediar. Este un soi precoce. Cerozitatea tecii frunzei steag şi a limbului frunzei steag (partea inferioară) este medie spre puternică. Plantele sunt de înălțime medie, iar paiul în secțiune este subțire. Spicul are

forma fusiformă nearistat, este mediu de compact, are lungimea medie şi prezintă prelungiri aristiforme foarte scurte spre scurte. Culoarea spicului la maturitate este albă. Gluma inferioară are umărul îngust spre mediu şi drept. Bobul este de culoare albă, masa  1000 de boabe variază în limitele 37 - 38g. Perioada de vegetație 241 - 245zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul are rezistență bună la cădere, iernare, secetă.  Soiul este rezistent la fuzarioza și rugina brună a spicului.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 23,0%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Katarina a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,69 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Sud țării.

Mulan

Soiul creat de către compania Nordsaat Saatzucht GmbH, Germania.

         Caractere  morfologice. Soiul de grîu tomnă Mulan este un soi de grâu intensiv cu mare capacitate de înfrățire. Portul plantelor la înfrățire este intermediar. Plantele sunt de înălțime medie, iar paiul în secțiune este foarte subțire. Spicul are forma conică nearistat, cu o lungime medie a spicului. Culoarea spicului la maturitate este albă. Bobul este de culoare roșie, masa  1000 de boabe variază în limitele 40-41g. Perioada de vegetație 242 - 247zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul are rezistență bună la cădere, iernare, secetă.  Soiul este rezistent la făinare, fuzarioza spicului și rugina brună, galbenă.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 22,6%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Mulan a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,92 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Nord și Sud țării.

Izvor

Soiul creat de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, România.

         Caractere  morfologice. Soiul Izvor are tufa plantei semiculcată spre culcată, în faza de înfrățire, cu frunze de culoare verde deschis. Frunza steag are portul semiaplecat după înflorit, frunzele sunt înguste, cu strat ceros evident. Paiul este elastic şi de grosime medie şi cu talia cuprinsă între 90 şi 105 cm. Spicul este de culoare albă, semilax, aristat, de formă piramidală. Boabele de mărime medie, de formă alungită, au culoarea roșie şi, masa a 1000 de boabe de 41-45 g. Perioada de vegetație 238 - 245zile.

Însușiri fiziologice.

Conform datelor soiul este foarte rezistent la secetă,  are un nivel bun de rezistență la încolțirea în spic. Este rezistent la  rugina galbenă şi făinare, septorioză.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 21,5%.

Capacitatea de producție Soiul de grîu de toamnă Izvor a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,67 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe zona de Sud țării.

Epoha Odesskaia

Soiul este creat de către institutul de selecție din Odessa Ucraina .

Caractere  morfologice. Aparține varietăți  Erythrospermum. Talia plantelor este medie. Spicul are formă fuziform, culoare albă, lungimea de 9-10 cm. Bobul este de mărime medie de culoare roșie. Masa a 1000 de boabe 45,5g. Cu o perioadă de vegetație de 238 zile.

Însușiri fiziologice. Conform datelor soiul posedă rezistență bună la condițiile de iernare, rezistență sporită la cădere și secetă. Soiul este tolerant la făinare, rugina brună și neagră.

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 23,4%.

Capacitatea de producție. Soiul de grîu de toamnă Epoha Odesskaia a realizat în perioada  de testare o producție medie de 5,5 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în Zona de Centru și Sud a țării.

 
Наш адрес:                                                                 MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: [email protected]                                                       © Все права защищены      
Разработан Weblux