MOLDOVA 614

Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Republica Moldova.

Caractere morfologice. Aparține varietăți Erythrospermum. Soiul Moldova 614 are o talie medie. Spic alb, cilindric, fără pubescență. Bobul este lung de culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază între limitele de 34,9 – 38,2 g. Perioadă de vegetație 269 – 279 de zile.

Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență medie la condițiile de iernare, bună la polignire, rezistență medie la secetă. Soiul are o toleranță medie la rugina brună (Puccinia recondita) și făinare (Erysiphe graminis), rezistență la septorioză (Septoria tritici).

Însușiri de calitate. Direcția de utilizare: alimentație.

Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Moldova 614 a realizat în perioada de 3 ani de testare (2020 – 2022) o producție medie de 5,26 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Nord a țării.

PG 101

Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către compania SC Evo Plant SRL, România.

Caractere morfologice. Soiul PG 101 are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie de tip cilindric. Bobul este de mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază între limitele de 35,2– 39,7 g. Perioadă de vegetație 268 – 278 de zile.

Însușiri fiziologice. Soiul este rezistent la cădere şi toleranță medie la iernare, secetă şi arşiţă. Soiul are o rezistență medie la rugina brună (Puccinia recondita) și făinare (Erysiphe graminis) şi reprezintă o toleranță bună la septorioză (Septoria tritici).

Însușiri de calitate. Direcția de utilizare: alimentație.

Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă PG 101 a realizat în perioada de 3 ani de testare (2020 – 2022) o producție medie de 5,15 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Nord și Centru a țării.

SPADȘCINA ODESKA

Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Semenologie și studiul Soiurilor, Ucraina.

Caractere morfologice. Soiul Spadșcina Odeska are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie de tip cilindric, aristat. Bobul de mărime medie de culoare roșie, masa a 1000 de boabe variază între limitele 35,9– 39,2 g. Perioadă de vegetație 271 – 281 zile.

Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență medie la condițiile de iernare, secetă și arșiță, rezistență bună la polignire. Soiul prezintă rezistență medie la făinare (Erysiphe graminis), rugina brună (Puccinia recondita) și este tolerant la septorioză (Septoria tritici).

Însușiri de calitate. Direcția de utilizare: alimentație.

Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Spadșcina Odeska a realizat în perioada de 2 ani de testare (2021 – 2022) o producție medie de 6,46 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

VETERAN

Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Semenologie și studiul Soiurilor, Ucraina.

Caractere morfologice. Soiul Veteran are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie de tip cilindric, aristat. Bobul de mărime medie de culoare roșie, masa a 1000 de boabe variază între limitele 33,6 – 37,2 g. Perioadă de vegetație 272 – 280 de zile.

Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență medie la condițiile de iernare, secetă și arșiță, rezistență bună la polignire. Soiul are o rezistență medie la făinare (Erysiphe graminis), rugina brună (Puccinia recondita) și toleranță la septorioză (Septoria tritici).

Însușiri de calitate. Direcția de utilizare: alimentație.

Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Veteran a realizat în perioada de 2 ani de testare (2021 – 2022) o producție medie de 6,45 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 
Наш адрес:                                                                 MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: [email protected]                                                       © Все права защищены      
Разработан Weblux