Озимая пшеница

  GOMER

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de cercetări „Centru Național de Cereale în numele lui P.P. Lukyanenko”, Rusia.

  Caractere morfologice. Soiul Gomer are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie de tip cilindric. Bobul de culoare roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele 42,5 – 44,3 g. Perioadă de vegetație 271 – 281 zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență medie la condițiile de iernare, rezistență bună la secetă și arșiță, rezistență bună la polignire. Soiul are o rezistență bună la rugina brună (Puccinia recondita) și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 21,3%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Gomer a realizat în perioada de 2 ani de testare (2022 – 2023) o producție medie de 6,31 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

  JITNIȚEA ODESKA

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Seminologie și Studiul Soiurilor, Ucraina.

  Caractere morfologice. Soiul Jitnițea Odeska are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie, forma piramidală. Bobul este de o mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 43,5 – 45,9 g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență bună la condițiile de secetă, la polignire, rezistență medie la iernare. Soiul reprezintă o toleranță la rugina brună (Puccinia recondita) și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 21,8%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Jitnițea Odeska a realizat în perioada de 2 ani de testare (2022 – 2023) o producție medie de 6,35 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

 LIGA ODESKA

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Seminologie și Studiul Soiurilor, Ucraina.

  Caractere morfologice. Aparține varietăți Erythrospermum. Soiul Liga Odeska are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie, forma piramidală. Bobul este de o mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 41,6 – 45,1 g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență bună la condițiile de secetă, la polignire, rezistență medie la iernare. Soiul are o toleranță medie la rugina brună (Puccinia recondita).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 22,7%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Liga Odeska a realizat în perioada de 2 ani de testare (2022 – 2023) o producție medie de 6,40 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

 

 

OPTIMA ODESKA

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Seminologie și Studiul Soiurilor, Ucraina.

  Caractere morfologice. Soiul Optima Odeska are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, forma piramidală. Bobul de culoare roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 42,0 – 43,8 g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul prezintă o rezistență medie la condițiile de iernare, rezistență bună la polignire și secetă. Soiul este tolerant la rugina brună (Puccinia recondita) și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 19,3%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Optima Odeska a realizat în perioada de 2 ani de testare (2022 – 2023) o producție medie de 6,53 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

 ​POKROVSKA

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Selecție și Genetică – Centru Național de Seminologie și Studiul Soiurilor, Ucraina.

  Caractere morfologice. Aparține varietăți Erythrospermum. Soiul Pokrovska are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, de tip piramidă și lungime medie. Bobul este de o mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 41,9 – 45,1 g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență bună la polignire și rezistență medie la condițiile de iernare și secetă. Soiul este rezistent la rugina brună (Puccinia recondita) și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 18,0%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Pokrovska a realizat în perioada de 3 ani de testare (2021 – 2023) o producție medie de 5,52 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Sud a țării.

 

 

 

SY EXALTATION

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către compania Syngenta Crop Protection AG, Franța.

  Caractere morfologiceSoiul SY Exaltation are o talie mică. Spicul de culoare albă cu o lungime medie. Bobul este de mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 42,7 – 44,3g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență la polignire, scuturare, secetă şi rezistență medie la iernare. Soiul are o rezistență bună la rugina brună (Puccinia recondita), și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 22,8 %.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă SY Exatation a realizat în perioada de 3 ani de testare (2021–2023) o producție medie de 7,30 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare în zona de Nord a țării.

TIRAS

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp “Selecția”, Republica Moldova.

  Caractere morfologice. Soiul Tiras are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie, de tip cilindric. Bobul este alungit de mărime medie, culoarea roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 42,7 – 44,3g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul este rezistent la cădere şi posedă o toleranță medie la iernare, secetă şi arşiţă. Soiul este tolerant la rugina brună (Puccinia recondita) și tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 18,6%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Tiras a realizat în perioada de 3 ani de testare (2021 – 2023) o producție medie de 6,58 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

 

 

 VOINIC

  Soiul de grâu de toamnă a fost creat de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, România.

  Caractere morfologice. Soiul Voinic are o talie medie. Spicul este de culoarea albă, lungime medie, forma fusiformă, aristat. Bobul de coloare roșie, masa a 1000 de boabe variază în limitele de 38,5 – 40,2 g. Perioadă de vegetație 271-281 de zile.

  Însușiri fiziologice. Soiul posedă rezistență medie la condițiile de iernare și secetă, rezistență bună la polignire. Soiul are o rezistență la rugina brună (Puccinia recondita) și la tăciunele zburător al grâului (Ustilago tritici).

  Însușiri de calitate. Conținutul mediu de gluten pe perioada de testare a constituit 23,1%.

  Capacitatea de producție. Soiul de grâu de toamnă Voinic a realizat în perioada de 3 ani de testare (2021 – 2023) o producție medie de 6,22 t/ha. Este înregistrat pentru cultivare pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 
Наш адрес:                                                                 MD 2004, Chișinău                                                   bd.Ștefan cel Mare și Sfînt,180,                                   tel. (+37322) 220 300,  211 308,                                fax. (+37322) 211 537                                              email: [email protected]                                                       © Все права защищены      
Разработан Weblux