Облепиха
Elizaveta
Soi obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M. A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă. Înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere mijlocie, cu o coroană de formă rotundă și densă, lipsit de spini. Lăstarii erecți de culoare maroniu întunecat. Frunzele lanceolate, medii,de culoare verde măsliniu și un pic curbate. Fructele cilindrice, de culoare oranj, cu gust dulce acrișor. Masa a 100 fructe (81,5-110,0 g).
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere medie. Rezistență la temperaturile scăzute. În anul IV de la plantare s-a obținut o recoltă de 14,7 t/ha, după schema de plantare 4x2, în zona de Centru a Republicii Moldova, r-n Hâncești, s. Sarata-Galbenă.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă, pentru diferite tipuri de prelucrare, congelare.
Inea
Soi obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M. A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă. Înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere mijlocie, cu o coroană aplatizată și răsfirată, lipsit de spini. Lăstarii erecți de culoare maronie. Frunzele lanceolate, medii,de culoare galben verzui. Fructele larg ovale, de culoare roșietică spre cupă, cu gust dulce acrișor, amplasate lax pe lăstari. Masa a 100 fructe (74,5 - 95,6 g).
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere medie. Rezistență la temperaturile scăzute. Începe să rodească în anul II de la plantare. În anul V s-a obținut o recoltă de 23,4 t/ha în zona de Centru a Republicii Moldova, r-n Hâncești, s. Sarata-Galbenă.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă, pentru diferite tipuri de prelucrare, congelare.
Cora
Soi obținut în România, jud. Arad.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere mijlocie, cu creștere erectă. Ramuri mijlocii cu spini scurți. Frunzele eliptic înguste, mici, de culoare verde. Fructele ovale, medii, de culoare galben - oranj, peduncul scurt, cu gust dulce acrișor. Masa a 100 fructe (39,0 g).
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere tardivă. Începe să rodească în anul III de la plantare. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 3,1 t/ha, la distanța de plantare 3,5x1,75, zona de Centru a Republicii Moldova, r-n Dubăsari, s. Pohrebea.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă, pentru diferite tipuri de prelucrare, congelare.
Mara
Soi obținut în România, jud. Arad.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere foarte mare, cu creștere semi erectă. Ramuri mijlocii și dense cu spini mijlocii. Frunzele eliptic înguste, mici, de culoare verde închis. Fructele eliptice, mari, de culoare galben - oranj, peduncul lung, cu gust dulce acrișor. Masa a 100 fructe (32,0 g).
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere medie. Începe să rodească în anul III de la plantare. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 2,78 t/ha la distanța de plantare 3,5x1,75, zona de Centru a Republicii Moldova, r-n Dubăsari, s. Pohrebea.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă, pentru diferite tipuri de prelucrare, congelare.
Andros
Soi obținut în România, jud. Arad.
Caractere morfologice: Arbust polenizator cu o vigoare de creștere mare, erect. Ramuri mijlocii cu spini mijlocii. Frunzele eliptic înguste, mijlocii, de culoare verde închis.
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere de la precoce până la tardiv.
Alei
Soi polenizator obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă.
Caractere morfologice: Arbust cu creștere puternică, cu coroană puternică fără spini. Lăstarii puternici de o culoare verde-maronie, mugurii mari. Frunzele mari, larg lanceolate, verzi cu linii galbene și lamele dense.
Particularități biologice: Rezistență înaltă la temperaturile scăzute. Organele generative, florile, produc cantități mari de polen. Vitalitatea polenului este foarte înaltă - 95,4 % . Utilizarea acestui soi ca polenizator ne asigură o fructificare bună a soiurilor chiar și în anii cu condiții nefavorabile de supraviețuire a organelor generative masculine. Anual abundența de flori și creșterea puternică a acestui soi permite reducerea numărului de plante polenizatoare de la 7-8 până la 4-5 % la ha și îmbunătățirea productivității datorită cantității plantelor femele.
Gnom
Soi polenizator obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă.
Caractere morfologice: Arbust cu creștere medie fără spini. Lăstarii medii de o culoare verde-maronie. Frunzele medii, lanceolate, verzi cu linii galbene și lamele dense.
Particularități biologice: Rezistență înaltă la temperaturile scăzute. Organele generative, florile, produc cantități mari de polen. Soiul se înmulțește ușor prin obținerea butașilor în verde.
Avgustina
Soi obținut din butași de elită prin polenizare liberă la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă. Soi înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere moderată. Lăstarii fără spini, de culoare maroniu deschis, cu un luciu argintiu, subțiri. Frunzele mici, lanceolate, pliate, amplasate sub un unghi ascuțit. Fructele mari, masa a 100 fructe (110-140 g), de formă ovoidă, de culoare oranj, cu pulpa fină. Gustul dulce – acrișor. Se desprind ușor de pe lăstar.
Particularități biologice: Soi cu o precocitate de coacere a fructelor timpurie, decada a II-a a lunii iulie. Rezistență înaltă la temperaturile scăzute. În anul V de la plantare se poate obține o recoltă de 5,2 kg/butuc și în jur de 6t/ha, după schema de plantare 4x2 m.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare.
Altaiskaia
Soi obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă, în anul 1981 prin metoda selectării de butași cu polenizare liberă. Soi înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu o vigoare de creștere mijlocie, cu o coroană compactă și deasă, lipsit de spini. Lăstarii erecți de culoare gri-maronie. Frunzele lanceolate, medii, de culoare verde cu perișori albi pe partea dorsală. Fructele ovale, de culoare oranj luminos. Masa a 100 fructe (74,0-90,0 gr.).
Particularități biologice: Soi cu o perioadă de coacere a fructelor la sfârșitul verii (20.08-10.09). Rezistență înaltă la temperaturile scăzute. Începe să fructifice în anul patru după plantare. În al VI-lea an se poate obține o recoltă de 17,4t/ha, iar în anul șapte – 23,7 t/ha, după schema de plantare 4x2 m.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare.
Cecik
Soi obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă, în anul 1973 prin metoda selectării de butași cu polenizare liberă. Soi înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu creștere mijlocie, cu coroană compactă, fără spini. Lăstarii erecți, de culoare maro închis, cu perișori gri. Frunzele de culoare verde închis, în partea de jos și mijloc alungite și curbate, iar în partea de sus drepte și scurte. Fructele mari, cu masa a 100 fructe (77,0-95,6 gr.), larg ovale, de culoare oranj cu tentă roz. Pielița este groasă. Gustul dulce-acrișor.
Ciuiskaia
Soi obținut la Institutul Științific de Cercetări în Domeniul Pomiculturii, M.A. Lisavenco, or. Barnaul, reg. Altai, Federația Rusă, în anul 1973 prin metoda selectării de butași cu polenizare liberă și forme din ecotipul Ciuisk. Semințele au fost selectate în anul 1961 din flora spontană a văii râului Ciuia din Munții Altai. Soi înregistrat în Rusia.
Caractere morfologice: Arbust cu vigoare de creștere slabă, cu coroană rotundă aplatizată. Lăstarii de culoare maroniu-roșcată cu o terminație albicioasă la bază și de un verde deschis la capăt. Frunzele de culoare verde deschis, sub formă de pliu și teșite la capăt. Fructele oranj, de formă cilindrică. Masa a 100 fructe (~ 90 gr.), cu o desprindere medie de pe peduncul. Pulpa cu densitate medie, cu gust dulce – acrișor.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Fructele se maturizează în decada a doua a lunii august. Fructifică în anul patru de la plantare. Recolta medie poate ajunge în anul al VI-lea de la plantare 17,0 t/ha. Rezistență înaltă la temperaturile scăzute.
Utilizare: Este un soi universal, bacele sun întrebuințate atât în stare proaspătă cât și în industria alimentară.
Regina
Soi creat la Grădina Botanică (Institut) a AȘM, Republica Moldova.
Caractere morfologice: Planta este de tip tufă, cu coroană compactă. Frunzele sunt eliptice de culoare verzuie, iar pe partea dorsală au o nuanță argintie. Mugurii florali se formează pe lujerii din anul trecut, aproape de vîrful coroanei. Creșterea intensivă a lujerilor la plantele mature începe după sfîrșitul înfloririi și continuă pînă în august, iar la descendenții din primul an de viață, creșterea intensivă durează pînă la sfîrșitul toamnei. Fructele ovale, de culoare oranj, cu gust mediu acriu.
Particularități biologice: Este un arbust de 5-6 m înălțime. Fructele se maturizează în a 3-a decadă a lunii august și durează pînă în octombrie. Comportare bună la atacul de monilioză și antracnoză.
Capacitatea de producție: Schema de plantare 4 x 2.5 m, rezultă 900 plante feminine și 100 plante masculine la 1 ha. Cantitatea de fructe colectate la vârsta maturității 8-10 ani, de la o plantă este de 12 kg/plantă =10800 kg/ha. Masa a 100g. fructe proaspete a constituit 16-20 g. Fructele sunt de calitate superioară, foarte importante împotriva stresului, a bolilor canceroase.
Utilizare: consum în stare proaspătă, în industria alimentară și cea farmaceutică.
Elisa
Soi creat la Grădina Botanică (Institut) a AȘM, Republica Moldova.
Caractere morfologice: Planta este de tip tufă, cu coroană compactă. Ramurile și scoarța de o nuanță maronie. Lujerii cu fructe au puțini spini. Frunzele sunt liniar lanceolate, de culoare verde închis, iar pe partea dorsală au o nuanță argintie. Mugurii florali se formează pe lujerii din anul trecut, aproape de vîrful coroanei. Creșterea intensivă a lujerilor la plantele mature începe după sfîrșitul înfloririi și continuă pînă în august, iar la descendenții din primul an de viață, creșterea intensivă durează pînă la sfîrșitul toamnei. Fructele ovale, puțin acrii, de culoare galbenă.
Particularități biologice: Este un arbust de 3-4 m înălțime. Fructele se maturizează în 1-a decadă a lunii august și durează pînă în octombrie. Comportare bună la atacul de monilioză și antracnoză.
Capacitatea de producție: Schema de plantare 4 x 2.5 m, rezultă 900 plante feminine și 100 plante masculine la 1 ha. Cantitatea de fructe colectate la vârsta maturității 8-10 ani, de la o plantă este de 10 kg/plantă = 9000 kg/ha, (în cazul plantațiilor cu irigare). La recoltarea manuală fructele se culeg întregi, nu se strivesc.
Utilizare: consum în stare proaspătă, în industria alimentară și cea farmaceutică.