Tisel
Soi creat la Institutul de Pomologie Skierniewice, Polonia.
Caractere morfologice: Arbust cu creștere verticală erectă. Lăstarul de culoare maronie. Fructele de dimensiune medie, de culoare neagră, cu gust plăcut, aromatic, bogate în acid ascorbic și vitamina C.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă, cu o perioadă de maturare a fructelor medie. Rezistent la oidium și pătarea ruginie a frunzelor. Este necesar de reținut că necesită irigare în condițiile Republicii Moldova. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 150 kg/ha în zona de Sud a Republicii Moldova, r-n Căușeni, s. Grădinița.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare, congelare
Gofert
Soi creat la Institutul de Cercetare în Pomologie Skierniewice, Polonia.
Caractere morfologice: Arbust cu creștere verticală semierectă. Lăstarul de culoare maronie. Fructele de dimensiune medie, de culoare neagră, cu gust plăcut, aromate, bogate în acid ascorbic și vit. C.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă, cu o perioadă de maturare a fructelor timpurie. Rezistență la oidium și pătarea ruginie a frunzelor, însă este necesar de reținut că necesită irigare.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.
Ruben
Soi creat la Institutul de Cercetare în Pomologie Skierniewice, Polonia.
Caractere morfologice: Arbust de talie medie. Lăstarul de culoare maronie. Fructele de dimensiune medie spre mare, de culoare neagră, cu gust plăcut, aromate, bogate în acid ascorbic și vit. C.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă, cu o perioadă de maturare a fructelor timpurie spre medie. Fructele de dimensiune medie, de culoare neagră, cu gust plăcut, aromate, bogate în acid ascorbic și Vit. C.
Rezistență la oidium și pătarea ruginie a frunzelor, însă este necesar de reținut că necesită irigare.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.