Walnut
SERR
Soiul Serr de proveniență americană este obținut în anul 1958. În Republica Moldova soiul a fost introdus în anul 2007.
Caractere morfologice: Pomul are creștere mijlocie, cu coroana semi erectă. Localizarea mugurilor de rod terminal. Frunza are foliole laterale eliptice. Forma fructului este rotundă. Suprafața endocarpului este puțin ridicată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Miezul are culoarea de fond galben deschis. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom. Coaja este subțire.
Particularități biologice: Este un soi cu dezmugurire timpurie, înflorește cu cca 6-10 zile mai târziu decât soiul Pescianski. Soi ce nu necesită polenizatori. Soiul Serr dispune de rezistență la bacterioză (Xanthomonas campestris), dar este ceva mai sensibil la antracnoză (Gnomonia leptospyla) în anii cu ploi abundente. O rezistență bună manifestă la viermele mărului.
Capacitatea de producție: Rodește moderat. Fructul are greutatea de 14-16 g, cu conținutul de miez de cca 58 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
• Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez.
Se recomandă pentru a fi cultivat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Cernovițkii 1
Soi de selecție, obținut la Stațiunea de Cercetări în Pomicultură a Institutului Pomicol din Ucraina, reg. Cernăuți.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi - erect, cu densitatea ramurilor mijlocie și ramura de un an colorată în brun verzui. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mijlociu, rotund în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și rotunjit în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vârful fructului este rotunjit, cu proeminență puternică a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este aproape netedă, cu adâncituri medii de-a lungul suturii.
Particularități biologice: Pomul de vigoare puternică, rodește pe toată lungimea ramurilor de 1 an (fructificare laterală). Înfloritul florilor mascule este de la tardiv și foarte tardiv, iar a florilor femele timpuriu. Este un soi protogin. Prezintă toleranță sporită la arsura bacteriană a nucului (Xanthomonas arboricola).
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. Fructul este de culoare galben pai, cu greutatea de 10,6-12,8 g, cu conținutul de miez de cca 54,6 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 0,90 t/ha, în zona de Nord a Republicii Moldova, r-n Fălești, s. Rediul de Sus.
Cernovițkii 2
Soi de selecție, obținut la Stațiunea de Cercetări în Pomicultură a Institutului Pomicol din Ucraina, reg. Cernăuți.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor puternică și ramura de un an colorată în brun verzui. Frunza are foliola laterală larg eliptică. Fructul este mare, larg eliptic în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și trapezoidal în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vârful fructului este ascuțit, cu proeminență puternică a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este slab brăzdată, cu adâncituri mici profunde de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul de vigoare mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod în special la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramuri de doi ani. Înfloritul florilor mascule de la foarte precoce spre precoce și a florilor femele este precoce. Este un soi protogin. Puțin tolerant la antracnoză (Gnomonia leptospyla) și bacterioză (Xanthomonas campestris) și tolerant la viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. Fructul este de culoare galben deschis, cu greutatea de 14,7-17,4 g, cu conținutul de miez -cca 50,3 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 0,92 t/ha, în zona de Nord a Republicii Moldova, r-n Fălești, s. Rediul de Sus.
Iarivskii
Soi de selecție, obținut la Stațiunea de Cercetări în Pomicultură a Institutului Pomicol din Ucraina, reg. Cernăuți.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor puternică și ramura de un an colorată în verde – brun. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare eliptic în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și ovat circular în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vârful fructului este ascuțit, cu proeminență puternică a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puțin brăzdată, cu adâncituri mici profunde de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod în special la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramuri de doi ani. Înfloritul florilor mascule precoce și a florilor femele este de la tardiv spre foarte tardiv. Este un soi protandru. Prezintă toleranță sporită la antracnoză (Gnomonia leptospyla), puțin tolerant la bacterioză (Xanthomonas campestris) și viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. Fructul este de culoare galben, cu greutatea de 8,7 – 10,0 g, cu conținutul de miez de cca 53 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 0,80 t/ha, în zona de Nord a Republicii Moldova, r-n Fălești, s. Rediul de Sus.
Iablunivskii
Soi de selecție, obținut la Stațiunea de Cercetări în Pomicultură a Institutului Pomicol din Ucraina, reg. Cernăuți.
Caractere morfologice: Pomul are portul sub formă de tufă, cu densitatea ramurilor densă și ramura de un an colorată în verde - brun deschis. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare, larg eliptic în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și eliptic lărgit în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vârful fructului este ascuțit cu proeminență slabă a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puțin crestată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramurile de doi ani sau mai mulți. Înfloritul florilor mascule tardiv și a florilor femele este precoce. Este un soi protogin. Prezintă toleranță bună la antracnoză (Gnomonia leptospyla), tolerant la bacterioză (Xanthomonas campestris) și viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. Fructul este de culoare galben deschis, cu greutatea de 10 g, cu conținutul de miez de cca 53 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 1,70 t/ha, în zona de Nord a Republicii Moldova, r-n Fălești, s. Rediul de Sus.
Chandler
Soi creat la Universitatea Davis din California, Gene Serr, Harold Forde, 1979.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi erect, cu densitatea ramurilor slabă și ramura de un an de o culoare întunecată. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare, larg eliptic în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și eliptic în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Suprafața endocarpului este puțin brăzdată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod de-a lungul ramurilor de un an (fructificare laterală). Înfloritul florilor mascule este medie și a florilor femele este de la mediu spre tardiv. Este un soi protogin. Prezintă toleranță bună la antracnoză (Gnomonia leptospyla), tolerant la bacterioză (Xanthomonas campestris) și viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. Fructul este de culoare galben deschis, cu greutatea de 10 - 11 g, cu conținutul de miez de cca 51 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 0,35 t/ha, în zona de Nord a Republicii Moldova, r-n Telenești, s. Tîrșiței.
Nistrene
Soi creat la Grădina Botanică (Institut).
Caractere morfologice: Pomul cu creștere mijlocie, cu coroana răsfirată, deasă. Tipul de fructificare – intermediar, terminal – subterminal. Frunza are foliole laterale eliptice. Rodește abundent. Fructele sunt dispuse câte 2-4 la un loc și se întâlnesc în raceme a câte 7-8 fructe. Suprafața endocarpului este moderat canelată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie. Fructele sunt dispuse câte 2-4 la un loc și se întâlnesc în raceme a câte 7-8 fructe. Înfloritul florilor mascule este de la precoce spre mediu și a florilor femele este. Este un soi protandru. Prezintă toleranță bună la antracnoză (Gnomonia leptospyla), tolerant la bacterioză (Xanthomonas campestris) și viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Rodește abundent. Fructul este de culoare galben deschis, cu greutatea de 8 - 9 g, cu conținutul de miez de cca 51,2 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 2,20 t/ha, în zona de Centru a Republicii Moldova, Grădina Botanică (Institut).
De Buiucani
Soi creat la Grădina Botanică (Institut).
Caractere morfologice: Pomul cu creștere mijlocie, cu coroana răsfirată, deasă. Tipul de fructificare – intermediar, terminal – subterminal. Frunza are foliole laterale eliptice. Rodește abundent. Suprafața endocarpului este slab canelată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie. Fructele se întâlnesc în raceme a câte 2-5 fructe. Înfloritul florilor mascule este de la mediu spre tardiv și a florilor femele este mediu. Este un soi protogin. Tolerant la arsura bacteriană (Xanthomonas arboricola), rezistent la antracnoză (Gnomonia leptospyla), tolerant la bacterioză (Xanthomonas campestris) și viermele mărului (Laspeyersia pomonella).
Capacitate de producție: Rodește abundent. Fructul este de culoare galben deschis, cu greutatea de 8,5 - 9 g, cu conținutul de miez de cca 51,5 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 2,00 t/ha, în zona de Centru a Republicii Moldova, Grădina Botanică (Institut).
Tihomirov
Soi creat la Institutul de Horticultură și Tehnologii Alimentare prin metoda de ameliorare.
Caractere morfologice: Pomul cu creștere mijlocie, cu coroana semi erectă, Localizarea mugurilor de rod terminal. Frunza are foliole laterale eliptice. Forma fructului este trapezoidală. Suprafața endocarpului este mijlociu ridicată, cu adâncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Miezul are culoarea de fond galben foarte deschis. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie. Culoarea ramurilor de un an galben închis. Înfloritul florilor mascule este de la mediu spre tardiv și a florilor femele este precoce. Soi cu rezistență medie la bacterioză (Xanthomonas campestris) și antracnoză (Gnomonia leptospyla).
Capacitate de producție: Rodește moderat. Fructul cu greutatea de 20 - 25 g, cu conținutul de miez de cca 38 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie. În anul 2017 s-a obținut o recoltă de 0,81 t/ha, în zona de Centru a Republicii Moldova, în r-n Anenii-Noi, s. Todirești.
Timofei
Soi de origine autohtonă obținut prin polenizare artificială.
Caractere morfologice: Pomul de vigoare mijlocie, cu portul semi-erect. Ramurile de un an de culoare brun – deschis. Mugurii de rod sunt localizați pe lăstarii laterali. Frunza larg-eliptică. Nuca de mărime medie. Conținutul de miez constituie 60%.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Epoca de maturare a fructelor medie. Soi tolerant la antracnoză și bacterioză.
Taisia
Soi de origine autohtonă obținut prin polenizare artificială.
Caractere morfologice: : Pomul de vigoare mijlocie, cu portul semi-erect. Ramurile de un an de culoare brun – deschis. Mugurii de rod sunt localizați pe lăstarii laterali. Frunza larg-eliptică. Nuca de mărime mare. Conținutul de miez constituie 58%.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Epoca de maturare a fructelor tardivă. Soi tolerant la antracnoză și bacterioză.
Dolna
Soi creat la Grădina Botanică (Institut) a Academiei de Științe A Moldovei, selectat din populațiile locale vechi reproduse prin semințe.
Caractere morfologice: Soi cu creștere moderată, cu coroană răsfirată, cu fructificare abundentă. Pomul de vigoare mijlocie. Fructificare intermediar –terminal - subterminal. Nuca de mărime medie. Conținutul de miez constituie – 52,2%.
Particularități biologice: Soi cu fructificare abundentă, roditor, rezistent la antracnoză și bacterioză, la fel si la temperaturile scăzute. Epoca de maturare de la timpuriu spre mediu.
De Vălcineț
Soi selectat din populațiile vechi de nuc din împrejurimile comunei Vălcineț. Testat la Grădina Botanică.
Caractere morfologice: Pom cu creștere moderată, cu coroană răsfirată. Este soi protogin, cu fructificare terminală. Nuca de mărime medie. Conținutul de miez constituie 52,8%.
Particularități biologice: Soi cu fructificare abundentă. Tolerant față de antracnoză. Rezistent la geruri și marsonioză și viermele nucului.
Soiul se deosebește prin aspectul atrăgător al nucilor de culoare albă-gălbuie. Epoca de maturare de la mediu până la târziu.
Micleușene
Soi selectat din populațiile semispontane vechi de nuc comun în amestec cu specii de pomoidee și prunoidee. Testat la Grădina Botanică.
Caractere morfologice: Pomul cu creștere medie, coroană răsfirată, tipul de fructificare intermediar terminal-subterminal. Nuca de mărime medie spre mare. Conținutul de miez constituie 50,2%.
Particularități biologice: Soi tolerant la arsura bacteriană, rezistent la antracnoza și la viermele nucului. Epoca de maturare de la timpuriu spre mediu.
Lateral moldovenesc
Soi de origine autohtonă ce a fost obținut prin încrucișarea soiului Pescianski x Vina soi de origine străină.
Caractere morfologice: Pomul are portul etalat, cu densitatea ramurilor mijlocie și ramura de un an colorată în brun verzui. Frunza are foliola laterală eliptic îngustă. Fructul este mijlociu, eliptic lărgit în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și eliptic în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este ascuțit, cu proeminență puternică a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este aproape netedă, cu adîncituri medii de-a lungul suturii. Miezul are culoarea de fond deschisă. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, fructele se deschid direct pe pericarp și cad la sol fără coajă, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul de vigoare medie, rodește pe toată lungimea ramurilor de 1 an (fructificare laterală 80%). Înfloritul florilor mascule este precoce spre mediu, iar a florilor femele este mediu spre tardiv. Este un soi protandru. Prezintă toleranță sporită la antracnoză, puțin tolerant la bacterioză și tolerant la viermele mărului.
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. În condițiile de testare (2015), al 7-lea de vegetație s-a obținut o recoltă de 0,94 t/ha. Fructul este de culoare galben pai, cu greutatea de 16-17 g, cu conținutul de miez de cca 57 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare, inclusiv pentru extracția de uleiuri, prepararea diferitor licori.
Lateralul lui Trifan
Soi de origine autohtonă ce provine dintr-o selecție cercetată de-a lungul mai multor ani de căutări și observații efectuate în flora spontană.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor puternică și ramura de un an colorată în brun verzui. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare, eliptic în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și trapezoidal în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este rotunjit, cu proeminență mijlocie a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puternic brăzdată, cu adîncituri mici profunde de-a lungul perniței de sutură. Miezul are culoarea de fond galben pai. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul de vigoare mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod în special la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramuri de doi ani (fructificare în buchete). Înfloritul florilor mascule și a florilor femele este precoce spre medie. Este un soi protandru. Puțin tolerant la antracnoză și bacterioză și tolerant la viermele mărului.
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. În condițiile de testare (2015), al 7-lea an de vegetație, s-a obținut o recoltă de 0,88 t/ha. Fructul este de culoare galben pal, cu greutatea de 20-25 g, cu conținutul de miez de cca 54,5 % Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare, inclusiv pentru extracția de uleiuri, prepararea diferitor licori.
Plin de Rediu
Soi de origine autohtonă ce provine dintr-o selecție din flora spontană.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor puternică și ramura de un an colorată în brun deschis. Frunza are foliola laterală eliptic deschisă. Fructul este mare ovat în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și ovat circular în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este rotund ascuțit, cu proeminență mijlocie a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puțin brăzdată, cu adîncituri mici profunde de-a lungul perniței de sutură. Miezul are culoarea de fond galben pai. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere foarte puternică cu localizarea predominantă a mugurilor de rod în special la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramuri de doi ani (fructificare în buchete). Înfloritul florilor mascule și a florilor femele este precoce spre medie. Este un soi protandru. Prezintă toleranță sporită la antracnoză, puțin tolerant la bacterioză și viermele mărului.
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. În condițiile de testare (2015), al 7-lea an de vegetație s-a obținut o recoltă de 0,90 t/ha. Fructul este de culoare galben pal, cu greutatea de 18-19 g, cu conținutul de miez de cca 56 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare, inclusiv pentru extracția de uleiuri, prepararea diferitor licori.
Lateral din Fălești
Soi de origine autohtonă ce provine dintr-o selecție cercetată de-a lungul mai multor ani de căutări și observații.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor slabă și ramura de un an colorată în brun deschis. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare, larg trapezoidal în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și eliptic lărgit în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este ascuțit cu proeminență slabă a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puțin brăzdată, cu adîncituri mici de-a lungul perniței de sutură. Miezul are culoarea de fond deschisă. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod la extremitatea ramurilor lungi înserate pe ramurile de doi ani sau mai mulți. Înfloritul florilor mascule și a florilor femele este precoce spre medie. Este un soi protogin. Prezintă toleranță bună la antracnoză, tolerant la bacterioză și viermele mărului.
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. În condițiile de testare (2015), al 7-lea an de vegetație, s-a obținut o recoltă de 0,90 t/ha. Fructul este de culoare galben pal, cu greutatea de 19-20 g, cu conținutul de miez de cca 52 % Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare, inclusiv pentru extracția de uleiuri, prepararea diferitor licori.
Ovata
Soi de origine autohtonă selectat din flora spontană.
Caractere morfologice: Pomul are portul semi-erect, cu densitatea ramurilor slabă și ramura de un an colorată în brun deschis. Frunza are foliola laterală eliptică. Fructul este mare ovat cu baza lărgită în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și ovat circulară în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este rotunjit spre ascuțit cu proeminențe pe jumătatea superioară a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puțin brăzdată cu adîncituri profunde de-a lungul perniței pe sutură. Miezul are culoarea de fond deschisă. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere mijlocie cu localizarea predominantă a mugurilor de rod la extremitatea ramurilor de un an. Înfloritul florilor mascule și a florilor femele este mediu spre tardiv. Este un soi protandru. Prezintă rezistență slabă la antracnoză, tolerant la bacterioză și viermele mărului.
Capacitate de producție: Soiul este productiv și rodește constant. În condițiile de testare (2015), al 7-lea an de vegetație, s-a obținut o recoltă de 1,00 t/ha. Fructul este de culoare galben pal, cu greutatea de 20-25 g, cu un conținut de miez de cca 48 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez, pentru consum în stare proaspătă și procesare, inclusiv pentru extracția de uleiuri, prepararea diferitor licori.
Carpatica
Soi de origine autohtonă reprezentat în rezultatul unei munci de mulți ani de căutare și dezvoltare a unui soi care să culmineze în fascinația oamenilor pentru nucile uriașe or, Carpatica, așa cum o evocă și denumirea sa, este ceva gigantic. Căutarea acestui soi în flora spontană din R. Moldova a durat mai mult de 10 ani fiind identificat într-o localitate din mun. Chișinău.
Caractere morfologice: Pomul are portul foarte mare, cu densitatea ramurilor mijlocie și localizarea predominantă a mugurilor de rod la extremitatea ramurilor de un an, și, ramura de un an colorată în maro-deschis. Frunza are foliola laterală eliptic lărgită. Fructul este foarte mare cu baza eliptic lărgită în secțiune longitudinală perpendicular pe sutură și eliptică în secțiune longitudinală la nivelul suturii. Vîrful fructului este trunchiat cu proeminențe slabe pe jumătatea superioară a perniței pe sutură. Suprafața endocarpului este puternic reliefată cu adîncituri medii de-a lungul perniței pe sutură. Miezul este mare cu o culoare de fond galben pai. Mezocarpul nu prezintă rezistență pe pom, rahisul este nepersistent.
Particularități biologice: Pomul cu vigoare de creștere foarte mare cu localizarea predominantă a mugurilor de rod la extremitatea ramurilor de un an. Înfloritul florilor mascule și a florilor femele este mediu spre tardiv. Este un soi protandru. Prezintă toleranță la antracnoză, bacterioză și viermele mărului.
Capacitate de producție: Astfel de forme de nuci sunt rareori întîlnite în natură, se cultivă mai mult de amatori datorită fructelor uriașe. În condițiile de testare (2015), al 7-lea an de vegetație, s-a obținut o recoltă de 0,08 t/ha. Fructul este de culoare galbenă, cu greutatea de 50-55g, cu un conținut de miez de cca 40 %. Maturitatea de consum a fructelor este în luna septembrie.
Utilizare: Fructele pot fi valorificate în coajă sau sub formă de miez. Miezul cu un gust specific, care îl amintește pe cel de alună, poate fi atribuit atît la pregătirea casnică a deserturilor, cît și în industrie, unde poate servi drept ornament gastronomic pentru diverse produse. Nucile acestui soi pot servi drept element original și autentic, pentru decorul diferitor spații, compoziții florale cu elemente naturale.