Bluegold
Soi de origine americană ce provine dintr-o încrucișare Blue haven x ME-US-5 și apoi selectat în Weymouth, N.J, în anul 1972.
Caractere morfologice: Planta se caracterizează printr-o creștere medie sub formă de tufă ramificată, care produce o cantitate mare de muguri de flori. O caracteristică importantă este că fructele sunt mici spre medii, de o culoare albastră deschisă cu o aromă puternică, ce se menține timp îndelungat și la păstrarea în frigider. Habitusul tufei este ramificat și de mărime medie, unde dă posibilitate ușoară la recoltare.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Fructele se maturizează în I decadă a lunii iulie și perioada de recoltare este de aproximativ o săptămână. Este important de reținut că afinul poate fi cultivat doar pe terenuri acide cu pH 4,5-5,5.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.
Bluecrop
Soi de origine americană.
Caractere morfologice: Arbust ce se caracterizează printr-o creștere medie sub formă de tufă ramificată. Produce o cantitate mare de flori (buchete) în timpul perioadei de înflorire. Fructele e o culoare albastră –violacee cu o aromă puternică și gust plăcut. Frunzele de culoare verde, eliptice și pubescente. Lăstarii au textură netedă spre aspră.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Fructele se maturizează în I decadă a lunii iulie și perioada de recoltare este eșalonat.
Este important de reținut că afinul poate fi cultivat doar pe terenuri acide cu pH 4,5-5,5.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.
Brigitta Blue
Soi creat în Australia.
Caractere morfologice: Este un arbust de talie înaltă 1,8-2 m, cu lăstarii erecți ce formează o coroană directă în sus. Frunzele medii și ovate. Formează flori multe și mici. Fructele de culoare albastru deschis, cu o textură crocantă a pulpei.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Fructele se maturizează în a II-a decadă a lunii iulie. Sensibil la insuficiența de umiditate. Este important de reținut că afinul poate fi cultivat doar pe terenuri acide cu pH 4,5-5,5.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.
Duke
Soi creat în SUA.
Caractere morfologice: Planta este viguroasă cu numeroase ramificații îndesate și orientate în sus. Frunzele concave și pubescente. Randamentul de fructe înalt si constant. Fructele sunt de culoare albastră deschisă, de mărime medie, ferme, cu mici cicatrici la uscare. Aroma este ușoară și persistă timp îndelungat.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă, cu o perioadă de maturare a fructelor cea mai timpurie și de lungă durată, I decadă a lunii iunie - I decadă a lunii iulie.
Este important de reținut că afinul poate fi cultivat doar pe terenuri acide cu pH 4,5-5,5.
Utilizare: Soi cu utilizare universală, fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă și pentru diferite tipuri de prelucrare. Soi înregistrat în Catalogul UE.