Calu 17
Este o varietate de soi cu cultivare industrială obținut în Italia.
Caractere morfologice: Soi pretabil pentru un sistem intensiv, cu vigoare mijlocie de creștere și drajonare redusă. Fruct de formă rotundă, de dimensiuni medii - rotund, de culoare maro, randament la decojire 46%. Aluna in interiorul coajei de culoare alba, cu puține fibre la suprafață, care se îndepărtează foarte ușor, gust si aroma plăcută.
Particularități biologice: Este un soi cu potențial productiv ridicat. Se conduce ușor pe trunchi și se pretează la aplatizarea coroanei. Soi cu rezistență la bacterioză (Xanthomonas campestris) și la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Capacitatea de producție: Fructele sunt grupate câte 2-5, mari - 3-4 g. Coaja se sparge ușor. La maturitate alunele cad fără involucru. Miezul deține 44-46 % din greutatea alunei.
Utilizare: Este apreciat în industria dulciurilor și a cofetăriei.
Se recomandă pentru a fi cultivat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Mortarella
Este un soi de origine italiană.
Caractere morfologice: Soiul dispune de o vigoare medie de creștere a pomului cu drajonare slabă. Fructul este de formă rotundă, cu dimensiuni medii, rotund, de culoare maro, randament la decojire 49 %. Aluna în interior are culoarea albă cu gust plăcut.
Particularități biologice: : Este un soi cu potențial productiv ridicat. Rezistent la dăunători și bolile criptogamice, rezistent la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Capacitatea de producție: Fructele sunt grupate câte 2-3, sferic turtite. Coaja este castanie deschisă, destul de groasă, dar se sparge ușor. La maturitate alunele cad fără involucru. Miezul deține 44-46 % din greutatea alunei.
Utilizare: Este destinat industriei dulciurilor și a cofetăriei.
Se recomandă pentru a fi cultivat pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Adîgeiskii – 1
Soi obținut de la polenizarea liberă a formelor autohtone la Universitate Agrară din Kubani, pe lotul de pe lângă casă în raionul Teucejsk, regiune autonomă Adîgheisk. Autor N.A Thagușev.
Caractere morfologice: Pomul de vigoare medie cu portul arcuit. Frunzele sunt mici. Fructele medii de culoare maronie la maturitate cu un conținut de ulei de 65,6 %.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Se autopolenizează. Rezistență înaltă la ger, relativ rezistent la secetă, slab atacat de boli și dăunători.
Ata-baba
Soi din Azerbaidjan.
Caractere morfologice: Pomul de vigoare medie cu portul semi-erect. Frunzele sunt medii. Fructele medii spre mari, de culoare maronie la maturitate cu un conținut de ulei de 68,2 %.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Se autopolenizează. Rezistent la boli și dăunători. Slab atacat de făinare.
Cercheskii – 2
Soi de origine necunoscută.
Caractere morfologice: Pomul de vigoare mare cu portul semi-erect. Frunzele sunt medii. Fructele mari, de culoare maronie la maturitate, cu un conținut de ulei de 70,0 %.
Particularități biologice: Soi cu o productivitate înaltă. Se autopolenizează.
Relativ rezistent la înghețuri și secetă, puțin atacat de către boli și dăunători.