Scoruș negru (Aronia)
Alecsandrina
Soi creat la Grădina Botanică (Institut) a AȘM, Republica Moldova.
Caractere morfologice: Planta are port tufos, cu lujeri lipsiți de perișori pe suprafață. Frunzele sunt eliptice, sau ovate pînă la oblanceolate, brusc acuminate sau rotunjite. Pe suprafața superioară frunzele sunt de culoare verde lucioase, iar pe partea dorsală de culoare verde deschis, netede. Frunzele încep sa-și schimbe culoarea la începutul lunii septembrie. Creșterea lăstarilor începe odată cu desfacerea mugurilor și se termină la sfîrșitul lunii iulie, începutul lunii august. Florile de culoare albă, se unesc pînă la 5-25 de flori în inflorescențe, de tip umbrelă. Fructele sunt globuloase, negre, sau negre purpurii și lucioase, sunt acoperite cu un strat subțire de pruină, cu reflexe albăstrui și un gust specific acriu-dulciu.
Particularități biologice: Pomul este un arbust de 1-1,5 m înălțime. Perioada de înflorire durează 10-17 zile. Soiul de aronie este puțin pretențios față de sol, dar totuși pe solurile ușoare, revene se dezvoltă mai bine. Este rezistent la înghețurile timpurii de primăvară. Rezistă la temperaturile de pînă la – 30…- 35°C. Rezistă la o ușoară uscăciune în sol și la o moderată compacitate a acestuia. Se înmulțește prin butași lignificați și semi lignificați. Se poate înmulți și prin marcotaj, butași de rădăcină și divizarea tufei.
Capacitatea de producție: De la începutul colorării fructelor și pînă la coacerea lor deplină durează mai mult de 45 zile. Fructele se maturizează în lunile iulie-septembrie. Este un soi productiv, fructifică și rodește timpuriu (la vîrsta de 3 ani). Schema de plantare 4 (3.5) x 2 m, rezultă 1250 plante/ha. Cantitate de fructe colectate la vârsta maturității 4-5 ani , de la o plantă este de 8-10 kg/plantă (în cazul plantațiilor cu irigare) = 10000 – 12500 kg./ha.
Utilizare: consum în stare proaspătă, în industria alimentară și cea farmaceutică.